Šta se dešava kada oboli zubni živac?

Kada naši „nezvani gosti“ tj. bakterije pojedu svo zubno meso ( dentin ) dolaze do živog dela zuba, koji je smešten duboko u unutrašnjosti zuba.

Napad na živi deo zuba ili zubni živac praćen je intezivnim bolom. Zub postaje osetljiv na nadražaj toplog, hladnog i na pritisak koji proizvodi žvakanje. Može se javiti i pulsirajući bol koji se širi duboko u viličnu kost.

Prva pomoć u ovakvim situacijama je da se ukloni deo ili ceo zubni živac. Nekada se zub samo „otvori“ i oslobode se gasovi i otrovi koji prouzrokuju bol. Kada bolovi prestanu pristupa se čišćenju i ukljanjanju obolelog živca.

Taj postupak se izvodi specijalnim iglicama koje čiste prostor koji je ispunjavao živi deo zuba.

Iglice su različitog oblika, dužine i veličine. Jedne su namenjene za struganje, druge se mogu uvrtati, treće služe za punjenje kanala korena zuba.

Kada se kanal dobro očisti od detritusa, bakterija i njihovih produkata, pristupa se ispiranju, koje dodatno upotpunjuje čistoću zubnog kanala.

Kada smo završili mehaničku obradu i čišćenje kao i ispiranje kanala pristupamo fazi punjenja zubnog kanala.

Materijali koji se koriste za punjenje kanala su paste koje u sebi mogu da sadrže razne dodatke koji pomažu obezboljavanje i obeskličavanje zubnog kanala.

Ovako očišćen i napunjen zubni kanal tj. zub spreman je za završnu fazu a to je postavljanje završnog ispuna tj. plombiranje.

Treba znati da je zub koji je ovako tretiran je znatno slabiji, podložniji je pucanju i odlamanju delova nego zub koji ima živac.

Živi deo zuba hrani i produkuje zubno tkivo tj. dentin i time održava čvrstoću i vitalnost naših zuba.

Na raspolaganju smo Vam za sve informacije. Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Vaš Mozaik Osmeha.


0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *