Stomatolog nije bauk?

Koliko puta ste pomislili da treba da obavite pregled kod stomatologa ali vas je grč u stomaku sprečio?

Odlaganje obaveze, guranje pod tepih i trpljenje bola je naša svakodnevica.

Da li smo se zapitali li zašto je to tako?
Da li je poseta stomatologu neprijatnost o kojoj danima razmišljamo a idemo samo kada nas muka natera?
Zašto trpimo bolove u nadi da će proći sami od sebe?

Sve su to pitanja na koja je odgovor koliko i jednostavan toliko i složen a počinje od našeg upoznavanja sa profesijom zubnog lekara.

 

Prvi pregled kod stomatologa

Više puta smo rekli da prva poseta stomatologu treba da bude izmedju šestog i dvanaestog meseca života deteta.

Taj prvi kontakt će upoznati roditelje sa nekim eventualnim problemima koje mogu da očekuju u toku rasta i razvoja lica i vilica i povezaće budućeg terapeuta sa roditeljima. Na taj način imaće otvorenu vezu za sva dalja pitanja i posete. Dalji kontakti se nastavljaju u kontinuitetu koji preporučuje struka i nauka.

Najjednostavnije rečeno dete treba voditi na pregled u trenutku kada je svesno, može da komunicira i nema nikakav zdravstveni problem.

 

Sticanje poverenja

Tako će nesmetano upoznati terapeuta, dobiće saznanja kako izgleda ordinacija, biće upoznato sa osobljem i postojećim aparatima. Naučiće njihovu namenu i prihvatiće njihovu funkciju.

Sva ova znanja omogućiće i pomoćiće u sticanju poverenja izmedju deteta i terapeuta koje je glavni preduslov za dalju saradnju.

Sticanjem poverenja uspostavljaju se uslovi da dete bez straha odlazi na pregled i intervenciju, znajući da će tamo biti poznati ambijent i osobe kojima neizmerno veruje.

Tako da će se dalja saradnja obavljati sve lakše i bez stresa.

 

Redovni pregledi kod stomatologa

Prihvatanje odlaska na redovni pregled kod stomatologa u deci budi potrebu za zdravljem i za poštovanjem njegovih tekovina. Postavljaće pitanja koja ga interesuju bez ustezanja i straha a biće vedro i raspoloženo.

Ovakav početak komunikacije sa zubarima svakako će stvoriti jednu svesnu, zdravu i odgovornu osobu, koja neće dozvoliti da ima strah i da trpi bol.

Nemojte dozvoliti da vaše dete ide kod stomatologa u bolovima sa otokom i strahom velikim kao kuća. Tako će samo ostati samo strah a stomatolog će i dalje biti bauk.

Odlučite da vaše dete odrasta slobodno i bez strahova.

Na raspolaganju smo Vam za sve informacije. Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Vaš Mozaik Osmeha.


0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *