Kada je nega zuba i desni u trudnoći u pitanju, ona zahteva posebne mere kako bi se očuvao kvalitet duži vremenski period.

Trudnoća je veoma važan i izazovan period koji donosi promene u celom biću i organizmu žene.

U prvom tromesečju javljaju se gađenje, mučnina i povraćanje. Uz to je hormonski status u potpunosti izmenjen, tako da govorimo o čuvenom „drugom stanju“.

 

Zašto nam krvare desni u trudnoći?

Krvarenje kao simptom je svakako posledica upalnog procesa, koji se javlja usled sinergičnog delovanja hormona, kiselosti želudačnog soka, česte konzumacije hrane ne bi li se otklonio osećaj mučnine uz to ide i pospanost i mrzovolja koja dovode do smanjenog i sve lošijeg održavanja higijene.

Redovno i kvalitetno čišćenje zuba i desni kao i cele usne šupljine par puta u toku dana treba da bude obaveza koju ne smete zaboraviti. U toku čišćenja obavezno koristiti četkicu i konac kojim čistimo površine izmedju zuba. Umesto konca možemo koristiti i međuzubne četkice.

Redovna kontrola i uklanjanje kamenca, mekih naslaga i pigmentacija treba da bude na par meseci kao zlatni standard koga se treba pridržavati.

 

Popravka zuba i trudnoća?

Treba naglasiti da se redovnim kontrolama kod stomatologa izbegavaju moguće intervencije na zubima u toku trudnoće.

Nega zuba i desni u trudnoći ne sme da izostane naročito zato što je popravka zuba svakako moguća u toku trudnoće. Lekovi i preparati koji se koriste za lečenje zuba nemaju dejstvo na plod. Ukoliko je intervencija opsežna i dugo traje, svakako će terapeut proceniti kad i šta treba uraditi.

 

Anestezija u trudnoći?

Treba naglasiti da anestezija koja se daje u toku stomatološke intervencije je lokalnog karaktera i deluje na jedan zub ukoliko se daje u gornjoj vilici ili deluje na grupu zuba ako se daje u donjoj vilici izuzev dela donjih frontalnih zuba gde se može dati pojedinačna anestezija.

Svakako da lekovi koji ulaze u sastav anestetika posredno deluju na ceo organizam pa i na plod, ali su to tako zanemarljive količine koje praktično ne izazivaju nikakve neželjene reakcije.

Smatra se da bol izazvan nekom intervencijom ima veći uticaj na javljanje stresa kod trudnice a samim tim i bebe.

Preporuka je da ukoliko je potrebno trudnice mogu i treba da prime anesteziju u toku stomatološke intervencije.

 

Trudnoća i ekstrakcija zuba?

Dešava se da odlažući neprijatnost dođemo u situaciju da treba izvaditi odnosno ekstrahovati zub tokom trudnoće. Postupak se svakako može i treba obaviti.

Posledice odlaganja, mogu dovesti do novih komplikacija i otežavaju celi postupak.

 

Ortodontski aparat i trudnoća?

Svakako da započeta ortodontska terapija ne treba da se prekida.

Potrebno je pojačati higijenske postupke i vršiti temeljno i redovno čišćenje usta i zuba više puta u toku dana.

Ukoliko planirate ortodontsku terapiju u toku trudnoće, preporuka je da izbegnete prvi trimestar baš zbog neprijatnosti koje se javljaju u toku tog perioda ( moguće mučnine, povraćanje i nesvestice ).

 

Snimanje zuba u trudnoći?

Snimanje ili slikanje zuba ili retroalveolarna radiografija je pomoćna dijagnostička metoda koja terapeutu pomaže a u nekim situacijama je neophodna za postavljanje dijagnoze.

Snimanje zuba tokom trudnoće nije kontraindikovano i po preporuci struke i nauke treba da se primeni kada je drugim metodama nemoguće utvrditi koji je zub uzročnik infekcije ili bola.

Snimak pored zuba obuhvata i okolne strukture, tako da teraprut dobija potpunu sliku problema.

Procenjeno je da je doza zračenja ( fetalnog izlaganja ) u toku jednog snimanja zuba iznose 0.01 mrad (milirad). Poznato je da doze manje od 5000 mrad-a nisu povezane sa pojavom urodjenih anomalija.

Iz ovih podataka se vidi da slikanje zuba ne treba da bude razlog za brigu budućih majki.


0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *