Možda ste se pitali zašto su beli zubi u trendu, kako postići čuvenu belu boju peperminta i da li je beljenje zuba pravi potez?

Društvo nam stalno nameće nove trendove. Podrazumeva se da nam je telo u treningu, da imamo sredjenu frizuru, maksimalno doterano lice a uz to ide i blistav osmeh koga krase divni beli zubi. U želji da dostignemo savršensvo i ispravimo „nedostatke“ koje nam je priroda dala ponekad želimo i nemoguće.

 

Kako funkcioniše beljenje zuba?

U osnovi svega su hemijski procesi. Jedinjenja koja se koriste za beljenje zuba su u osnovi vodonik peroksid odnosno karbamid peroksid. Molekuli ovih jedinjenja su dovoljno mali da se provuku kroz spoljašnji omotač zuba tj. gleđ i dođu do dentina koji je znatno manje mineralizovan, tu dolazi do razlaganja molekula izbeljivača na vodu i kiseonik. Već znamo da gde je kiseonik tu se odigravaju procesi oksidacije. Znači kiseonik deluje na organski matriks dentina i na taj način dolazi do izbeljivanja zuba.

Važno je znati da je ovaj proces reverzibilan i da organizam vrši reparaciju dentina. Tako da proces beljenja nije trajan i može se ponoviti više puta u određenim vremenskim razmacima.

 

Koji zubi se mogu izbeljivati?

Možemo izbeljivati isključivo zdrave zube. To podrazumeva da su zubi potpuno zdravi ili su sanirani adekvatnim plombama. Kamenac i druge naslage trebaju biti u potpunosti uklonjene. Desni i potporni aparat zuba nesmeju biti u zapaljenskom procesu.

 

Ne treba zaboraviti…

 • Da zubi koji su prekriveni veštačkim navlakama bilo da su u pitanju krunice ili fasete neće postati svetliji procedurom izbeljivanja. Možemo ih nakon postupka zameniti novim svetlijim nadoknadana.
 • Stare kompozitne plombe takodje neće postati svetlije, već nakon postupka beljenja zuba, plombe je potrebno zameniti novim svetlijim nijansama.
 • Da se u toku postupka izbeljivanja može javiti prolazna bolna osetljivost zuba na hladne i tople nadražaje.
 • Da u toku postupka treba izbegavati obojne napitke ( kafa, čaj, crno vino…), kao i bobičavo obojeno voće.
 • Da trudnice i doilje nikako netreba da budu kandidati za beljenje zuba. Razlog nije štetnost same procedure već se radi o opreznosti.
 • Nedavne hiruške intervencije u predelu zuba i desni odlažu postupak dok tkiva potpuno ne zarastu.
 • Deci mladjoj od šesnaest odnosno osamnaest godina zabranjeno je izbeljivati zube. Pulpa ( vitalni delovi zuba u kome su smešteni nervi i krvni sudovi ) su kod mladih pacijenata voluminozni i ner je podložan reakciji na spoljašnje nadražaje.
 • Alergija na sastojke gela za izbeljivanje. Izbeljivanje zuba je kontraindikovano kod pacijenata koji su preosetljivi na perokside ili pojedine sastojke zaštitnih materijala koji se koriste u ovoj proceduri.
 • Ortodontski tretman, tek nakon završene ortodontske terapije, može se planirati izbeljivanje zuba.
 • Teška sistemska oboljenja kao što su: AIDS, nekontrolisami dijabetes, imunokompromitovane osobe, ulcerativni kolitis itd… su stanja kod kojih je kontraindikovana procedura izbeljivanja zuba.
 • Retka sistemska oboljenja, kod nedostataka pojedinih enzima u organizmu izbeljivanje nije indikovano. Katalaza je enzim koji razgradjuje vodonik peroksid na kiseonik i vodu. Nedostatak ovog enzima isključuje izbeljivanje zuba ovim pacijentima.

 

Šta preporučuje struka?

Proces beljenja zuba treba obavljati sa što slabijim koncentracijama preparata u dužem vremenskom periodu…

Preporučuje se noćno beljenje sa individualno izrađenim kalupima za gornju i donju vilicu.

 

Na raspolaganju smo Vam za sve informacije. Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Spisak usluga možete da pogledate na stranici Usluge.

Vaš Mozaik Osmeha.


0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *