Šta je Parodontopatija?

Glavna karakteristika bolesti parodontopatija jeste ogolićenje vratova i korenova zuba.

Pored zapaljenja u desnima paralelno se odigravaju distrofični procesi koji razaraju vezivno- tkivne elemente. Kost oko zuba se povlači, bežeći od navale bakterija i njihovih toksina, zubi ostaju ogoljeni pa izgledaju kao da su izduženi. Neretko se vide i naslage kamenca koji oblaže koren zuba. Takvo stanje dovodi do osetljivosti zuba na nadražaje toplog, hladnog, nekada dodir vlakana četkice u toku pranja zuba izaziva veliku neprijatnost.

Ovaj proces, ukoliko se ne zaustavi, stalno napreduje i može da ogoli koren zuba u potpunosti.

Postoje i neka mesta gde se ova bolest najčešće javlja, a to su spoljašnje strane donjih prednjih zuba i unutrašnje strane gornjih kutnjaka…

Najčešća promena koju svi primetimo je krvarenje iz desni. Ovo krvarenje nam javlja da je upala desni kao prvi simptom parodontoze već prisutna.

Upala desni može biti nezavisno oboljenje, ali zbog sredine u kojoj se odvija ona se brzo širi i na druge delove parodoncijuma. (cement zuba, kost, vezivni elementi ).

Uzroci

Značajnu ulogu u nastanku i razvoju ovog oboljenja mogu imati i anomalije oblika ( loše oblikovani zubi ) i položaja zuba ( nagnuti ili zbijeni zubi, dubok žagrižajni preklop, otvoren zagrižaj ) kao i anomalije pripoja.

Loše navike mogu značajno doprineti razvoju bolesti parodontopatija time što ubrzavaju taloženje zubnog plaka. To su žvakanje samo sa jedne strane ( unilateralno ), disanje na usta, korišćenje samo meke hrane u ishrani…

Loše plombe, stare protetske nadoknade koje usled istrošenosti opterećuju tkiva na neadekvatan način.

Kod nekih sistemskih oboljenja kao što su akutne leukoze, agranulocitoze i hemoragijski sindrom usled smanjenja broja bele krvne loze, potporni aparat zuba (parodoncijum) ostaje bez zaštite čime se pojačava štetno dejstvo bakterija iz plaka.

Faze bolesti Parodontopatija

Na početku su zahvaćene samo desni. One su crvene, blago otečene i krvare na dodir. Može se javiti i osećaj trnjenja ili pečenja kao i osećaj stranog tela izmedju zuba…

Bolest dalje napreduje i zahvata kost oko zuba, njenim gubitkom nastaju tzv. „džepovi“ ( parodontalni džepovi ). U njima se nalaze produkti metabolizma bakterija i njihovi toksini, stvara se gnoj koji uzrokuje neprijatan miris…

Proces stalno napreduje, kost oko zuba se topi i zubi počinju da se klimaju, pomeraju i isplivavaju da bi na kraju došlo do njihovog ispadanja.

Može se javiti i bol, on je najčešće posledica komplikacija i nažalost javlja se u poodmakloj fazi bolesti.

Lečenje

Sve ove terapije imaju za cilj uništenje ili smanjenje broja bakterija. Treba reći da se parodontopatija može usporiti i zaustaviti, ali je nemoguće izvršiti potpuno ozdravljenje razorenih tkiva.

Ovo treba imati na umu svaki put kada „zaboravimo“ da koristimo četkicu, dentalni konac ili medjuzubne četkice.

Nadamo se da veliko čišćenje može da počne!

Na raspolaganju smo Vam za sve informacije. Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Vaš Mozaik Osmeha.


0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *