Šta je boja zuba?

Boja zuba nastaje tokom medjusobnog dejstva svetlosti i objekta. Predstavlja rezultat kompleksnog sadejstva brojnih faktora koji proističu iz interakcije gledji i dentina sa jedne i svetlosti sa druge strane. Boja zuba se manifestuje u toku prelamanja i odbijanja svetlosti koja prolazi kroz različite sredine.

Boja zuba je kompleksna rezultanta dejstva nekoliko faktora u koje spadaju: genetsko nasledje, navike, uzrasna dob pacijenta, boja tena i kose kao i boja desni. Svi oni udruženo stvaraju jedinstvenu sliku i predstavu boje.

 

Spoljašnji faktori

Od spoljašnjih faktora koji utiču na boju i prebojenost zuba izdvajamo konzumaciju obojenih napitaka i namirnica.
Učestalom konzumacijom, zubi postaju izloženi obojenim jedinjenjima koja se delom nakupljaju na njihovoj površini, a delom prodiru u zubnu strukturu gde se trajno zadržavaju.

 

Duvanski dim,

sadrži brojne supstance koje se talože na površini zuba, što kod pušača uzrokuje karakterističnu žuto-smedju prebojenost svih zuba.

 

Zubni kamenac,

daje mlečno žućkastu boju, koja se menja i zavisi od vrsze i količine konzumacije obojene hrane i obojenih napitaka.

 

Zubni kvar ili karijes,

u početnoj fazi izaziva kredasta zamućenja gledji, dok u kasnijoj fazi zub poprima tamnije nijasne. Ovo je posebno vidljivo kod hroničnih karijesa koji zahvataju velike površine zuba.

 

Bolesti živog dela zuba tj. zubnog živca,

mogu izazvati vremenom tamnjenje zuba. To se dešava zbog taloženja pigmenata krvi u dentin. S obzirom da su oni smedje do mrke boje i sam zub postaje taman i neproziran.

 

Šta još utiče na boju zuba?

Zub može potamneti i usled neke traume to može biti udarac ili pad. Nakon nekog vremena pacijent primećuje da je zub potamneo. Usled udarca prekida se dotok krvi u zubnu pulpu i ona postepeno odumire. Pacijent možda ne oseća bol, ali promena boje govori da zub polako odumire.

Zub može potamneti i u toku svoga razvoja još pre nicanja zuba.

Primena antibiotika iz grupe tetraciklina u fazi mineralizacije zuba može izazvati različite prebojenosti od žućkasto – sivkaste do braon -zelenkaste boje. Ovde se produkti razlaganja tetraciklina ugradjuju u tvrda zubna tkiva. I pored ove ružne prebojenosti primećeno je da su ovakva zubna tkiva otpornija na dejstvo bakterijskih kiselina a samim tim i na pojavu karijesa.

Dugotrajna žutica koja se javlja u periodu razvoja zuba uzrokuje braon ili zelenkastu prebojenost zuba.
Jedinjenja nastala raspadom hemoglobina se ugradjuju u tvrda zubna tkiva. Ovakve promene boje se mogu javiti i na mlečnim i na stalnim zubima.

Postoje promene sa genetski lošim formiranjem zubne gledji.
Poremećaji mineralizacije gledji tokom razvoja zuba mogu usloviti kasniju prebojenost. Ove su promene vidljive kao kredasto mutne i neprozirne mrlje na površini zuba koje starenjem poprimaju narandžasto – smedju boju.

Promena boje može nastati usled postojanja Rh nepodudarnosti majke i bebe. Tako da dolazi do raspadanja crvenih krvnih zrnaca bebe i taloženja bilirubina u tvrda zubna tkiva koja su još u razvoju.

Prekomerno i dugogodišnje kao i nekontrolisano unošenje fluora u periodu formiranja zubne gledji može dovesti do nastanka fluoroze zuba. Ovakvi zubi su porozni i prekriveni mrljama koje su u početku sjajne i glatke, ali kasnije na njima nastaju oštećenja u koja se odlažu drugi minerali iz hrane što dodatno menja boju zuba.

Na raspolaganju smo Vam za sve informacije. Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Vaš Mozaik Osmeha.

Kategorije: Saveti

0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *