Šta je plomba?

Objasnili smo kako nastaje zubni kvar. Postupak čišćenja i zatvaranja defekta koji je napravio zubni kvar (karijes) zove se plombiranje zuba.

Kada se očiste neželjni gosti, u defekt se aplikuje zaštita koja će služiti kao gradivni materijal umesto  zubnog mesa (dentina) koji su baktirije i njihovi produkti uništile.

Materijali za plombiranje!

Materijali su različiti. Uglavnom su slične čvrštoće i tvrdoće kao zub. Imitiraju zubno meso. Mogu biti estetski, tj. da izgledom i bojom izgledaju kao zub. U tu svrhu se koriste kompozitni i glasjomomerni materijali sa ili bez akrilatnog ojačanja. Mogu se koristiti i amalgami, takozvane „sive“ ne estetstske plombe. Svi materijali koji se koriste imaju svoje prednosti i mane. Tako da je zdrav zub najveće blago, koje treba da čuvamo!

Kada se stavlja lek u zub?

Kada je zubni kvar napredovao toliko da ugrožava i živi deo zuba (živac zuba) potrebno je u takav defekt prvo postaviti lek koji će smiriti „živac“ i naterati ga da se povuče dublje u svoju pećinu tj. cavum zuba. Samim povlačenjem živca u dubinu zubne šupljine, on produkuje sekundarni ili „drugi dentin“ i zatvara defekt koji je napravio zubni kvar. Ovaj postupak traje nekoliko nedelja i za to vreme zub je zatvoren privremenom plombom. Kada smo sigurni da je živi deo zuba (živac) uspešno obavio posao, mi uklanjamo privremenu plombu i umesto nje stavljamo materijale koji se koriste kao stalna plomba!

Na raspolaganju smo Vam za sve informacije. Kontaktirajte nas i zakažite pregled.


1 komentar

Oboleli zubni živac? - Stomatološka ordinacija Mozaik Osmeha · 10. februara 2020. u 12:10

[…] Ovako očišćen i napunjen zubni kanal tj. zub spreman je za završnu fazu a to je postavljanje završnog ispuna tj. plombiranje. […]

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *