Šta da radimo kada imamo polomljen zub?

Polomljen zub ili odlomljen deo zuba može da napravi veliku pometnju u našim ustima.

Oštre ivice mogu da iritiraju lokalnu sluzokožu i jezik, koji je usled svoje funkcije stalno aktivan i time najpodložniji „ranjavanju“.

Prva pomoć i terapija!

Kao prva pomoć u ovakvim situacijama oštre ivice se poliraju specijalnim turpijama ili se ostaci zuba prekrivaju privremenim ispunom koji će štititi preostali deo zubnog tkiva do konačnog zbrinjavanja.

Kakvu ćemo terapiju dalje primeniti zavisi od toga koliko nam je ostalo zubne mase.

Možemo na preostalom delu polomljenog zuba tzv. „patrljku“ da napravimo zaštitnu kapicu tj. krunicu. Krunica će izgledati kao intaktan zub. Ona ima sve morfološke karakteristike zuba i na zub se pričvršćuje ( cementira ) specijalnim cementima.

Nadogradnja…

Ako nemamo dovoljno zubnog tkiva za koje ćemo pričvrstiti krunicu, onda treba da napravimo nadogradnju izgubljenog tkiva.

Nadogradnja može biti napravljenja tj. izlivena od metala ili se može direktno modelovati u ustima pacijenta sa specijalnim kočićima na koje se lepi materijal koji po svojim karakteristikama odgovara nedostajućem zubnom tkivu.

Na ovako pripremljen „patrljak“ cementiramo krunicu zuba.

U nekim situacijama nismo u mogućnosti da nadoknadimo nedostatak zubne mase i usled karakteristika loma prinudjeni smo da izvadimo polomljen zub.

Na raspolaganju smo Vam za sve informacije. Kontaktirajte nas i zakažite pregled.

Vaš Mozaik Osmeha.

Kategorije: Protetika

0 komentara

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *